2017-10-17 16:42:54 Dani kruha 2017 Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada. Dan kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti. Dan kruha obilježava se u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom. U prostorijama škola postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i drugih krušnih proizvoda, različitog sjemenja te alata koji su se koristili u preradi žitarica. Fotogalerija: Dani kruha 2017. - kliknuti Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada. Dan kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti. Dan kruha obilježava se u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom. U prostorijama škola postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i drugih krušnih proizvoda, različitog sjemenja te alata koji su se koristili u preradi žitarica. Osim toga, djecu se upoznaje sa biljnim vrstama određenog kraja, upoznaje ih se sa prehranom stanovništva i prehrambenim navikama kroz povijest. Dani kruha služe i kako bi se kod djece pobudila svijest kako glad u svijetu postoji i kako su mnogi njihovi vršnjaci gladni.
Sadržaj: razgovor s učenicima na temu upoznati djecu i učenike s kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka upoznati ih sa životnim ciklusom poljoprivrednih kultura (žitarice, voće, povrće, ostale kulture) organizirati izložbe (sjemenke žitarica, ljekovito bilje, gljive) istražiti etnografsku baštinu svog zavičaja u svezi s obradom zemlje i pripravom kruha prirediti izložbe radova djece i učenika na temu Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje: literarni radovi, likovni radovi, fotografije, plakati, izrada kruha i peciva, uređivanje izložbenih prostora, scenski izraz
Svečanost dana kruha i ove godine održana je u prostorijama hotela Top - Terme Topusko. Obilježavanju su aktivno sudjelovali učenici i nastavnici SŠ Topusko pripremom i kuhanjem raznih jela, slastica i kolača te osvježavajućih napitaka.
Nastavnici mentori: Dubravka Grgurić Mirjana Klobučar Boris Pogačić Nenad Sobodić
Priprema i posluživanje jela: učenici 3.u i 3.h razreda |
Srednja škola Topusko |