2013-10-15 07:23:43 Dani kruha - 2013 Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni. Dani kruha 2013 - fotogalerija Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode. U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Postavljaju se izložbe učeničkih radova (likovne, literarne i dr.), rezultati istraživanja; npr. zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture naših županija i njihov uzgoj, odnos prema kruhu i plodovima zemlje, te mnogobrojne druge aktivnosti. Ciljevi upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha) približiti im blagovanje kruha i narodne običaje poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje) upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus) upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivredeSvečanost ovogodišnjih dana kruha održana je u prostorijama hotela Top - Terme Topusko. Obilježavanju su aktivno sudjelovali učenici i nastavnici SŠ Topusko izradom raznih slastica i kolača, pravljenjem osvježavajućih napitaka i kuhanjem jela. Fotografije sa svečanosti mogu se pogledati u fotogaleriji: Dani kruha - 2013. |
Srednja škola Topusko |