2017-10-17 16:42:54

Dani kruha 2017

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada.

Dan kruha povezan je sa  Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti.

Dan kruha obilježava se u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom. U prostorijama škola postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i drugih krušnih proizvoda, različitog sjemenja te alata koji su se koristili u preradi žitarica.

Fotogalerija: Dani kruha 2017. - kliknuti

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada.

Dan kruha povezan je sa  Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti.

Dan kruha obilježava se u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom. U prostorijama škola postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i drugih krušnih proizvoda, različitog sjemenja te alata koji su se koristili u preradi žitarica.

Osim toga, djecu se upoznaje sa biljnim vrstama određenog kraja, upoznaje ih se sa prehranom stanovništva i prehrambenim navikama kroz povijest. Dani kruha služe i kako bi se kod djece pobudila svijest kako glad u svijetu postoji i kako su mnogi  njihovi vršnjaci gladni.

 

Sadržaj:

razgovor s učenicima na temu

upoznati djecu i učenike s kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka

upoznati ih sa životnim ciklusom poljoprivrednih kultura (žitarice, voće, povrće, ostale kulture)

organizirati izložbe (sjemenke žitarica, ljekovito bilje, gljive)

istražiti etnografsku baštinu svog zavičaja u svezi s obradom zemlje i pripravom kruha

prirediti izložbe radova djece i učenika na temu Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje: literarni radovi, likovni radovi, fotografije, plakati, izrada kruha i peciva, uređivanje izložbenih prostora, scenski izraz

 

Svečanost dana kruha i ove godine održana je u prostorijama hotela Top - Terme Topusko. Obilježavanju su aktivno sudjelovali učenici i nastavnici SŠ Topusko pripremom i kuhanjem raznih jela, slastica i kolača te osvježavajućih napitaka.

 

Nastavnici mentori: Dubravka Grgurić

                                   Mirjana Klobučar

                                   Boris Pogačić

                                   Nenad Sobodić

 

Priprema i posluživanje jela: učenici 3.u i 3.h razreda


Srednja škola Topusko