2023-10-21 08:09:00

Dani kruha

U petak, 13. listopada u prostorijama Top-Termi Topusko održani su tradicionalni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Datum obilježavanja povezan je sa Svjetskim danom hrane. Djeca u školama i vrtićima uče o nastajanju kruha i njegovoj važnosti u prehrani, o tradiciji i hrvatskim običajima. Ovom manifestacijom zahvaljujemo na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godina podareni.

Danima kruha odazvali su se i učenici naše škole, pripremivši juhu od bundeve i deserte od sezonskoga voća i kestena. Praktični dio odrađen je pod mentorstvom strukovnih nastavnika Mirjane Klobučar, Miodraga Momčilovića, Borisa Pogačića, Nenada Sobodića i Marijane Vuković. Također, pod mentorstvom nastavnice Klobučar, učenici su pripremili i posjetiteljima ponudili degustaciju portugalske slastice „pastel de nata“, koja se sastoji od lisnatoga tijesta i kreme od vanilije s dodatkom cimeta. Taj desert su učenici hotelijerskoga i ugostiteljskoga usmjerenja naučili na praksi u Portugalu, koju su pohađali u sklopu Erasmus+ projekta.

Inače, Svjetski dan hrane uveden je 1979. godine i od tada se obilježava 16. listopada. Ovaj je nadnevak odabran jer je 16. listopada 1945. godine osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), kao specijalizirana agencija UN-a sa zadaćom osiguravanja globalne prehrane.

Svjetski dan hrane 2023. fokusirat će se na temu „Voda je život, voda je hrana. Ne ostavljajte nikoga iza sebe“. Cilj teme je istaknuti ključnu ulogu vode u životu na Zemlji i kao temelja naše prehrane, podići globalnu svijest o važnosti mudre uporabe vode jer brzi rast stanovništva, gospodarski razvoj, urbanizacija i klimatske promjene utječu na dostupnost vode. Bilo bi nam drago da o tomu govorite što većem broju ljudi i da bi svijest i pomoć gladnima rasla.

Projekt vezan za obilježavanje Svjetskoga dana hrane je osmislila profesorica njemačkoga jezika Leona Kožuh, u suradnji s kolegama iz praktikuma Mirjanom Klobučar, Borisom Pogačićem i Nenadom Sobodićem. Plakat na njemačkom i hrvatskom jeziku su izradile učenice 4. H razreda Riaalda Bajramović i Ivana Poplašen pod mentorstvom prof. Kožuh. Učenice su ujedno sudjelovale u pripremi juhe od bundeve, pod mentorstvom strukovnoga nastavnika Sobodića.


Srednja škola Topusko