preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava
Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
14.08.2020. 12:02
Lana pokazala lice s prištevima: Kakav dokaz sto nam radi hrana
Iz nekog cudnog razloga, bila sam si fora. Da li je to moguce? Ponosno sam okolo hodala. Mora da je neki poremecaj i u glavi bio. Poremecaj koji zelim i vama koje mozda imate taj problem s tenom, napisala je

14.08.2020. 12:00
Šefovanje iz hercegovačkog svetišta ili tko je još ostao od Mamićeve mreže moći
Zdravko Mamić, iako više ne urla na presicama i ne pleše na jet-set domjencima, još djeluje iz hercegovačkog svetišta. Još otkad je, tamo u lipnju 2018., pobjegao od hrvatskog pravosuđa

14.08.2020. 12:00
Da znate što tražiti: Osobine za kojima u svom partneru žudi svaki horoskopski znak
Za Vagu, u vezi nije ništa važnije od osjećaja da su tim sa svojim partnerom, a Raku je potreban partner koji će njegovim promjenama raspoloženja pristupati s ljubaznošću i razumijevanjem

14.08.2020. 11:58
Plenki zadužen za nabavu: 'U kuhinji ću biti pomoćna snaga'
Premijer Plenković godišnji provodi u rezidenciji na Kostabeli, a jutros je on bio zadužen za odlazak na tržnicu gdje se pozdravio s brojnim građanima

14.08.2020. 11:46
Nizozemski sudac sudi Cityju i Lyonu, a može pomoći Ajaxu...
Nizozemac Danny Makkelie trebao bi suditi utakmicu Manchester Cityja i Lyona. Ne bi tu bilo ništa čudno niti neobično da ta utakmica ne utječe izravno na Ajax i njegovu budućnost u Ligi prvaka

14.08.2020. 11:44
John Legend i Chrissy objavili su sretnu vijest: 'Stiže treće dijete'
Teigen i Legend upoznali su se 2007. na snimanju spota njegove pjesme 'Stereo'. Nakon četiri godine glazbenik ju je zaprosio te su se vjenčali 2013.

14.08.2020. 11:34
Hrvatska najgora u EU po padu prodaje novih automobila
Korona kriza je uzdrmala svjetsku automobilsku industriju, a posebno teško pogođeno je europsko tržište. Najmanji pad su zabilježile sjeverne države, a najveći Hrvatska

14.08.2020. 11:30
Kako potaknuti djecu da jedu zdravo: Nemojte ih prisiljavati
Znanstvenici tvrde da će današnja djeca imati kraći životni vijek od svojih roditelja, pa autorica savjetuje da su novi i zdravi okusi put prema boljem načinu života...

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju