preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava
Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
15.01.2021. 23:57
Prevarila srpskog nogometaša i odrekla se deset milijuna eura
Zoran je za njezinu aferu saznao prije tek nekoliko dana, a Jovana se navodno zbog ljubavnika odrekla silnog novca. Navodno je otišla s rođakom crnogorskog narko bossa Darka Šarića

15.01.2021. 23:50
Kuća Šabana Šaulića je oronula: 'Sramota, sve smrdi od smeća'
Dok je Šaban bio živ, povremeno je obilazio svoj dom u kojem godinama nitko ne živi, ali se u njemu nije dugo zadržavao. Redovito je plaćao ljude koji su kuću u Šapcu održavali

15.01.2021. 23:42
Sport LIVE na TV-u: Evo gdje gledati sve utakmice i turnire
U našem najvećem TV vodiču za sportske zaljubljenike možete naći sve prijenose svih utakmica, mečeva, turnira... koje nude kanali koje gledaju korisnici u Hrvatskoj

15.01.2021. 23:32
Jolie: Javno sam zaplakala dva puta. Jednom je bilo zbog Bosne
Novinar koji je radio intervju s glumicom pitao ju je kako je doživjela svjedočanstva ljudi koja je u čitala radeći na svom filmu. Odgovorila je kako joj je bilo jako uznemirujuće i šokantno

15.01.2021. 23:30
Kupnjom sobne biljke povratite osjećaj kontrole u svojem životu
Pandemija je kod mnogih ljudi potaknula osjećaj nesigurnosti i straha, a s tim i osjećaj bespomoćnosti. Povratite malo kontrole nad svojim životom kupnjom jedne male biljke

15.01.2021. 23:16
Kovač juri prema vrhu: Monaco uspio srediti i Montpellier...
U susretu 20. kola francuskog nogometnog prvenstva Monaco je na gostovanju pobijedio Montpellier sa 3-2 ostvarivši treću uzastopnu pobjedu. Momčad Nike Kovača je povela 3-0, a potom grčevito spašavala tri boda nakon što je Montpellier uspio smanjiti na 3-2. Monaco je poveo u 24. minuti golom Kevina Vollanda, a 11 minuta kasnije Wissam Ben Yedder je povećao prednost gostiju iz Kneževine. Kada je Ben Yedder u 61. minuti realizirao kazneni udarac za 3-0 činilo se kako će Kovčeva družina lako do bodova Međutim, Elye Wahi je u 63. minuti vratio nadu domaćinu, a samo pet minuta kasnije Andy Delort je smanjio na 2-3 zakompliciravši situaciju. Ipak, Monaco je do kraja susreta uspio sačuvati pogodak prednosti ostvarivši važnu gostujuću pobjedu i treću u nizu. Monaco je ostao na četvrtom mjestu, no sada ima 36 bodova, tri manje od PSG-a i Lillea, dok je u vodstvu Lyon sa 40 bodova. Montpellier je osmi sa 28 bodova.

15.01.2021. 23:15
Ivica: 'Nisam dvoumio postati urednik na radiju. Glazbu jako vole i moja djeca, slušamo sve'
Ivica se rado odazvao pozivu Goldovaca te će privremeno biti u ulozi glavnog urednika. Sastavio je listu svojih hitova, što ga veseli. Glazbu vole i njegova djeca

15.01.2021. 23:06
Ukić pogodio tricu s 10 metara za pobjedu, ali isteklo vrijeme: FMP bolji nakon dva produžetka
Splićani nisu uspjeli slaviti na isti način kao i u prošlom kolu protiv Budućnosti kada je Čampara tricom sa zvukom sirene donio pobjedu klubu s Gripa. FMP je pobijedio nakon dva produžetka

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju