preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava
Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
14.08.2020. 13:37
SAD i Slovenija potpisali izjavu o sigurnosti 5G: Huawei se čudi i kaže da oni nisu prijetnja
Potpisivanje zajedničke izjave s SAD-om za Sloveniju će značiti sporiji tempo digitalizacije i razvoja te tehnologije jer će biti prisiljena koristiti rješenja koja nisu toliko napredna, kažu iz Huaweija

14.08.2020. 13:33
Zastupnik Petek: 'Institucije bi trebale istražiti C.I.O.S., a Grad Zagreb revidirati ugovore...'
Renato Petek zatražio je hitnu i adekvatnu reakciju nadležnih državnih institucija vezano za požar u postrojenju za odlaganje otpada C.I.O.S. grupe, a od Grada da razmotri mogućnost raskida ugovora s tom tvrtkom

14.08.2020. 13:26
Prvi inkubacijski eksperiment utjecaja zagađenja zraka na morske organizme u Jadranu
Znanstvenici IRB-a i njemačkoga Sveučilišta Oldenburg provode jedinstvene multidisciplinarne eksperimente ispitujući utjecaj atmosferskog onečišćenja na organizme koji žive na morskoj površini

14.08.2020. 13:26
Korona virus bogatašima je pomogao u gomilanju novca
Šef Applea Tim Cook pridružio se klubu milijardera budući da je pandemija korona virusa pomogla rastu dionica tehnološkog diva koje su postigle rekordne vrijednosti, a nije jedini u tom klubu

14.08.2020. 13:21
Nemetin 1992.: 'Bila je to tada razmjena po načelu 'svi za sve'
U osječkom prigradskom naselju Nemetin u petak je u povodu Dana logoraša obilježena 28. obljetnica izlaska iz koncentracijskih logora u Srbiji zatočenih branitelja, civila, žena i djece

14.08.2020. 13:19
'Moramo zaustaviti nasilje': Tihanovskaja traži da se opet prebroje glasovi u Bjelorusiji
Vlada je u petak iz pritvora počela puštati tisuće ljudi zadržanih u prosvjedima koji su izbili u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora koje je Europska unija opisala kao "ni slobodne, niti poštene"

14.08.2020. 13:18
Austrijanci zovu svoje građane da se vrate kući iz Hrvatske
Preporuke o odgađanju putovanja u državama koje predstavljaju visoki sigurnosni rizik i dalje se primjenjuju širom svijeta, tako da se putovanje koje nije nužno ne preporučuje

14.08.2020. 13:06
Najrasističkija navijačka grupa: Ozloglašeni, zabranjivani, ali još pjevaju - Beitar zauvijek čist
Unatoč tome što oko 20 posto Izraela danas čine Arapi, klub nikada nije uzeo niti jednog arapskog igrača, a navijači imaju običaj na utakmici pjevati: "Oni dolaze, najrasističkija momčad Države!"

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju