preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava
Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
25.09.2020. 09:12
Cirkus u Skoplju: Mourinho je stao na gol i skužio da je nizak
Jedno obično zagrijavanje prije utakmice Europske lige pretvorilo se u dosta posla za domare makedonske Shkëndije koji su morali 'podići' gol za par centimetara nakon intervencije golmana Spursa i Josea Mourinha

25.09.2020. 09:10
Nije prao jastuke 10 godina: Zgrožena cura ih prala prvo u kadi pa u mašini - odvratno je!
Žena je snimila TikTok video u kojem je pokazala proces čišćenja odvratno prljavih jastuka. Koristila je svakodnevne proizvode i uspjela im je vratiti originalni 'sjaj'

25.09.2020. 09:10
Finalistica u slovenskom talent showu otkrila: 'Da, slala sam svoje golišave fotografije...'
U posljednjoj epizodi prije nedjeljnog finala, natjecatelji showa 'Joonglaa Star' podvrgnuti su poligrafskom testiranju. Jedan je finalist priznao da se fotkao gol, a finalistica Kaya Solo (24) da je slala svoje golišave fotke...

25.09.2020. 09:06
Više od 35% građana odluku o mirovini prepušta drugome
Jeste li znali da prilikom prvog zaposlenja imate rok od mjesec dana za odabir obveznog mirovinskog fonda, a ako to ne učinite sami, REGOS će vas automatski smjestiti u jedan od fondova?

25.09.2020. 09:05
Veličanstven pogled na impresivne pejzaže okupane sunčevim zrakama
Planinarenje je sve popularnije u Hrvatskoj, a relativna novost u našoj planinarskoj ponudi su ferate. Riječ je o osiguranom planinarskom putu koji je pogodan za sve željne avanture, čak i one koji nemaju penjačkog iskustva

25.09.2020. 09:05
Kaos u regionalnoj ligi: 'Laku noć svima, laku noć ABA ligo'
Skupština regionalne ABA lige ipak se neće održati. Nakon što je bila najavljena za petak, odgođena je u četvrtak u kasnim večernjim satima uz objašnjenje da za njeno održavanje nema smisla

25.09.2020. 09:00
Alex Ognjenu prozvao za lažne akcije: 'Pljuješ na moju žrtvu, volonterstvo i blatiš mi ime...'
Gadi mi se što na internetu doslovno svatko može sr**i što hoće i lagati bez posljedica, napisala je pjevačica nakon što ju već mjesecima muškarac 'napada' putem društvenih mreža da laže da je humanitarka

25.09.2020. 09:00
Optužili muškarca (40) koji je mjesecima zlostavljao curicu
Muškarac (40) mjesecima je zlostavljao djevojčicu (15) na sjeveroistoku zemlje, navodi se u priopćenju državnog odvjetništva. Terete ga da je djevojčici i slao pornografske materijale

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju