preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Aromatični solarni vrt
Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Veljača 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/2024 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu - broj poziva 1/2024. - kliknuti

Odluka o izboru potencijalnih davatelja usluga po javnom pozivu broj 1/2024 - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/23 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 1/23)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu izvanučioničku nastavu 1/23 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. ABC TRAVELS - putnička agencija

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 3/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 3/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 3/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 15,00 sati.

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 2/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 2/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 2/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 16,00 sati.

 

Javni poziv za višednevnu ekskurziju 1/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu ekskurziju (javni poziv 1/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 1/22 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. Turistička agencija "SPERANZA"

2. Turistička agencija "KONCEPT PUTOVANJA"

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
Obrazovanje odraslih
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
20.05.2024. 07:09
Ovo je model helikoptera u kojem je poginuo predsjednik Irana. Američke je proizvodnje
Pomoćni helikopter Bell 212 je dizajniran za prilagodljivost svim vrstama situacija, uključujući transport ljudi, postavljanje opreme za gašenje požara iz zraka, te prijevoz tereta i oružja

20.05.2024. 07:00
Radnici najčešće odglume bolest srijedom, no najsumnjiviji su oni kojih nema u ponedjeljak
Lijenost na poslu je poput domino efekta, a na atmosferu loše utječe i preglasna okolina. Na bolest se 'izvlači' većina zaposlenika, a obiteljski problemi na drugom su mjestu

20.05.2024. 07:00
Budite primjer djeci i pazite na vlastitu prehranu: Čak 30 posto roditelja ne prepoznaje pretilost
Vodeći hrvatski stručnjaci, prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender upozorili su na alarmantno stanje u Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo da je čak 36 posto devetogodišnjaka pretilo...

20.05.2024. 06:57
VIDEO Nikola Jokić bez dlake na jeziku nakon debakla. Pitali ga i o Srbiji: 'Prijatelju, vidjet ću..'
Nikola Jokić nije siguran hoće li ići na Olimpijske igre u Parizu sa srpskom reprezentacijom nakon što su njegovi Nuggetsi ispali iz NBA doigravanja

20.05.2024. 06:27
VIDEO Povijesni kiks Jokićevih Nuggetsa! Prosuli su ogromnu prednost u majstorici i ispali...
Nikola Jokić i njegovi Nuggetsi, prošlogodišnji NBA prvaci, prosuli su najveću prednost u sedmoj utakmici u povijesti lige. Bili su na korak do finala konferencije protiv Dončićevih Mavericksa, ali sezona im je gotova

20.05.2024. 06:00
VIDEO Objavili snimke mjesta pada helikoptera s iranskim predsjednikom Ebrahimom
Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice. Iranske agencije ujutro su objavile da je predsjednik mrtav

20.05.2024. 05:51
Potvrdili su: Iranski predsjednik Ebrahim Raisi je mrtav! Poginuo je i ministar vanjskih poslova
Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro", izjavio je šef iranskog Crvenog križa Pirhossein Kolivand državnoj televiziji

20.05.2024. 00:01
Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati
Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju