preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava
Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
13.07.2020. 19:33
Sudarila se dva auta: Dvoje je ljudi ozlijeđeno, došla je Hitna
Kako javljaju iz Operativno komunikacijskog centra PU istarske, dva osobna automobila sudarila su se na križanju Radićeve i Mažuranićeve ulice. Cesta je zatvorena

13.07.2020. 19:30
Savjeti chefova kako uštedjeti vrijeme u kuhinji, a jesti fino
Da biste uštedjeli vrijeme potrebno za kuhanje držite se jedne osnovne namirnice cijeli tjedan, pa osmislite kako ju možete iskoristiti za dva, tri brza obroka, savjetuju kuhari i nutricionisti

13.07.2020. 19:29
SAD imaju prvu Afromerikanku u kokpitu bojnog zrakoplova, trebalo im je više od stoljeća
Poručnica je probila i rasne i spolne 'zvučne zidove' pa zaradila čestitku svojih postrojbi: Bravo Zulu za Madeline Swegle koja je uspješno završila svoju obuku i iz taktičkog zračnog napada

13.07.2020. 19:22
'Dinamo je agresivan i nudi triput veći novac od Slovenaca!'
Slovenski izbornik Matjaž Kek, bivši trener Rijeke, prva je želja Dinama za nasljednika Igora Jovićevića. I braća Mamić uporni su u tome da ga dovedu pa lobiraju u savezu, pišu slovenski mediji

13.07.2020. 19:21
Vujović oštro po Vučiću: 'Alo, bre, nisi ti vlasnik mog života!'
Bivši trener PPD Zagreba Veselin Vujović (59) imao je prilike osjetiti sve odluke srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u borbi protiv korone. Vujo je žestoko kritizirao tamošnju vlast i predsjednika

13.07.2020. 19:20
Multimilijunaš divljao gliserom sto metara od obale kod Korčule
Iako je glisiranje strogo zabranjeno 300 metara od obale, čini se kako bogatom Danu Bilzerianu to ne smeta. Kazne za ovakvo ponašanje sežu od 3 do 15.000 kuna...

13.07.2020. 19:19
'Teško je raditi po vrućinama s maskom na licu, ali navikli smo'
NOVO NORMALNO Od Slavonije do Dalmacije ljudi su poštovali propise. Iako je konobarima teško raditi pod maskom, nose je...

13.07.2020. 19:04
'Sunce, hvala ti što si izašlo za mene dok radim. Reci mi, zašto uporno nestaješ vikendima?'
Čudi li vas stoga što idućih dana 'zovu' sunčano vrijeme uz svježa jutra, a od četvrtka opet najavljuju kišu i pljuskove s grmljavinom, najviše na kopnu? To očito tako mora biti...

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju