preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Službenik za informiranje

Broj telefona: 044 885-104

Broj telefaxa: 044 811-939

e-mail adresa: ured@ss-topusko.skole.hr

Obrazac - kliknuti

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
13.12.2019. 00:07
Buknuo je krov u Kupinečkom Kraljevcu: Dvoje je ozlijeđeno
Na teren su stigli vatrogasci JVP-a Zagreb iz postaje Novi Zagreb i postaje Centar. Ukupno je poslano pet vozila sa 16 vatrogasaca. Uz njih su kao ispomoć pozvani i vatrogasci iz DVD-ova

12.12.2019. 23:51
Priznali su armenski genocid: 'Turska će zahladiti odnose'
Američki senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se priznaje armenski genocid, čim je razbijesnio Tursku čime će se dodatno pooštriti odnosi između Turske i SAD-a

12.12.2019. 23:46
Mora platiti kaznu: Turistički vodič se previše približio kitu
Turistički vodič iz Kanade mora platiti čak 2000 kanadskih dolara jer se približio kitu koji je na popisu ugroženih vrsta. Po zakonu, zabranjeno je približavanje toj vrsti sisavaca na manje od stotinu metara

12.12.2019. 23:46
Prvi na tablici: Marko i Katica rasturili brudet od grdobine...
Natjecatelji kulinarskog showa i ovog su puta imali zadatak 'Dovrši me', odnosno dobili su početak recepta brudeta od grdobine, a sami su morali smisliti kako će završiti jelo

12.12.2019. 23:41
Alex izgledom privukla pažnju na predstavljanju nove nagrade
Predstavljanju nagrade prisustvovale su mnogi glazbenici i pjevači, ali i drugi celebrityji poput Damira Kedže (32), Zdenke Kovačiček (75), a uzvanike je zabavljao Saša Lozar i Trio

12.12.2019. 23:17
Uefa naredi, Partizan napravi: Skratili stativu prije utakmice
Beogradski Partizan morao je uoči svoje europske utakmice s Astanom skratiti stativu. Da, stvarno, nije šala. Naime, Uefa je primijetila da je lijeva stativa gola pored južne tribine neprimjerene dužine...

12.12.2019. 23:16
Zatvorena birališta, objavili su ankete: Johnson pobjeđuje
Birališta su se zatvorila u 23 sata po hrvatskom vremenu, a tada su izašli i rezultati prvih anketa. Anketa je provedena na 144 birališta s skoro 23 tisuće ljudi. Pokazale su se točnima zadnjih godina

12.12.2019. 23:15
Kako mladi Hrvati igraju! Niksi Vlašić zabio, Brekalo asistirao
Rangers je remizirao 1-1 s Young Boysima, a tragičar je bio Borna Barišić koji je zabio autogol u 89. minuti i tako donio Švicarcima bod. No Škoti su svejedno prošli u daljnju fazu Europske lige...

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju