preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava
Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
01.12.2021. 06:54
Top recepti za kuhano vino: Od čokoladnog do skandinavskog
Pored klasičnog bijelog i crnog, u kuhano vino može se dodati rum i drugi začini poput đumbira i grožđica. Britanski chef Gordon Ramsay u svoju verziju dodao je limunsku travu za egzotičan okus

01.12.2021. 06:54
'Od premijera sam očekivao više. Ostavljam im sustav protiv korupcije, ako ga žele uvesti...'
Obnova ide sporo zbog Horvatova ministarstva. Izgubili smo mjesece, a ljudi će zimu opet dočekati u kontejnerima, kaže Damir Vanđelić

01.12.2021. 06:51
Mrkomir prvi: Hrvatska 'Crna Guja' emitirat će se u prosincu
To je serija s izmišljenim likovima iz hrvatske povijesti, a silno podsjeća na današnju političku situaciju povijesti. U glavnim ulogama su Goran Navojec, Ecija Ojdanić...

01.12.2021. 06:51
Limenom glazbom do Madrida: 'Talijani nam nisu dali svirati, njima su trube hladno oružje'
Ekipa s riječkog Trsata, Lovrana, Fužina i Kastva uveličala je feštu tenisača u Torinu i plasman u polufinale Davis Cupa. 'Sviramo po pravilima ITF-a, ima nas i zubotehničara, šumara, policajaca, kažu nam

01.12.2021. 06:50
Novi soj omikron ima puno više mutacija od delte, a ona bi ipak mogla uzrokovati teža oboljenja
Hrvatski epidemiolozi, znanstvenici i stručnjaci slažu se da još nema dovoljno informacija o omikronu, ali ističu kako sad većina svijeta radi upravo na takvim istraživanjima.

01.12.2021. 06:49
Tel Aviv prvi put proglašen najskupljim gradom na svijetu
Anketa troškova života koja je napravljena za ovu analizu obuhvatila je 173 države, a uspoređivane su cijene više od 200 proizvoda i usluga

01.12.2021. 06:38
Ubio troje: Tinejdžer koji je počinio masakr u srednjoj školi u Michiganu brani se šutnjom
Osumnjičenik, za kojeg se smatra da je djelovao samostalno, uhićen je bez otpora nakon što je ispalio 15 do 20 hitaca

01.12.2021. 06:19
Izrael: 'Postoje indicije da su oni koji su primili booster dozu zaštićeni od varijante omikron'
U Hrvatskoj dosad nije zabilježen novi soj korona virusa, brojke u odnosu na prošli tjedan su nešto manje, ali je broj preminuliu i dalje vrlo visok. Jučer je preminulo 73 ljudi

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju