preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Školski kurikulum

Školski kurikulum Srednje škole Topusko za školsku godinu 2017./2018.

Službenik za informiranje

Službenik za informiranje u SŠ Topusko je Ankica Kuzmić

Broj telefona: 044 885-104

Broj telefaxa: 044 811-939

e-mail adresa: ured@ss-topusko.skole.hr

Obrazac - kliknuti

Obavijest za nastavnike

Detaljnije informacije pogledati u rubrici " Oglasna ploča "

Obavijest za učenike

Obavijest za roditelje

 

Termini razrednih informacija prikazani su u rubrici " Razredi - informacije " u lijevom izborniku.

Vremenska prognoza
Hit dana

The Cranberries - Zombie

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Izvanučionička nastava
Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
20.02.2018. 13:55
Šola princu od Monaka: Dođi kod mene na Šoltu na gradele
Hrvatsku bob posadu posjetio je slavni princ Albert od Monaka, koji je nastupio na pet olimpijskih igara od 1988. do 2002. kao član nacionalne bob momčadi. S našim sportašima zadržao se u ugodnom razgovoru

20.02.2018. 13:32
Na Igrama je imala strategiju 'nemoj pasti' i bila je - zadnja
Swaney je, poput rekreativke, jedva skijala s jedne na drugu stranu i ovo je nastup s kojim je skupila minimalan broj bodova uz uvjet da ne padne (30). Osvojila je zadnje mjesto, ali ne da se pokolebati

20.02.2018. 13:10
Pčele polako izumiru, tko će ih zamijeniti? Roboti već čekaju...
Znanstvenici su uspjeli napraviti minijaturne pčele koje bi mogle u potpunosti zamijeniti prirodne pčele, kao i njihovo djelovanje, objavljeno je na tehnološkoj konferenciji održanoj u Teksasu

20.02.2018. 13:05
Toni Braxton rekla 'da' bivšem zatvoreniku i pokazala prsten
Par je započeo vezu u svibnju 2016., a majka glazbenice, operna pjevačica Evelyn Braxton (70), prezadovoljna je budućim zetom. 'Zli jezici' tvrde da je to i zbog činjenice što je Amerikanac samo u 2017. zaradio 110 milijuna dolara

20.02.2018. 12:59
''Plenković je taj koji stoji iza legalne pljačke u Hrvatskoj''
Plenkovićev savjetnik Vladimir Šeks rekao je da Plenković osobno stoji iza genijalnog uratka lex Agrokor, a što je prije šest mjeseci na novinarski upit i sam potvrdio, rekao je Bernardić

20.02.2018. 12:56
Kuščević: Nacionalne manjine imaju sjajan status u Hrvatskoj
Bitnim je istaknuo i da biračka prava nacionalnih manjina nisu narušena. Oni mogu glasovati u svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave gdje žive, naglašava Kuščević

20.02.2018. 12:56
Mikulić (HDZ): Ako Bandić želi uštedu nek' prvo krene od sebe
ZAGREB: HDZ neće podržati novi prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o smanjenju plaća pročelnika gradskih ureda i posebnih savjetnika za 8,5 posto

20.02.2018. 12:55
Obala koja ne prestaje: 'Nakon gledanja ovog mi je bilo mučno'
Uradak približava obalu i gledatelju daje osjećaj 'padanja' koje nikako ne prestaje. Na Tumblru ga je objavio korisnik Feliks Konczakowski koji se opisao kao 'neizbrušeni vizualni umjetnik'

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju