preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava

Odabrane agencije:

1. Alga

2. Punim jedrima

3. Spektar putovanja

Odabrana agencija: Spektar putovanja (agencija je odabrana na roditeljskom sastanku)

Odabrane agencije:

1. Punim jedrima

2. Alga

3. Spektar putovanja

Odabrana agencija: Spektar putovanja (agencija je odabrana na roditeljskom sastanku održanom 16.01.2020. godine)

Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
17.01.2020. 23:32
Eurojackpot: Dvoje ljudi danas će na spavanje s po 8 milijuna
Iako večeras nitko nije pogodio dobitnu kombinaciju 1, 23, 32, 45, 49, 5, 10, dvoje ljudi pogodilo je 5+1 što će njihove račune podebljati za po 8,7 milijuna kuna...

17.01.2020. 23:10
Simone Inzaghi i Lazio: Rimski "Orlovi" lete do Lige Prvaka
Kao što Lazio nikada nije pripadao samoj eliti talijanskog nogometa, tako ni Simone Inzaghi nikada nije smatran velikom nogometnom zvijezdom...

17.01.2020. 23:00
Recepti za ljepotu kože i kose: Prirodne kreme, maske, pilinzi
Prirodna kozmetika postaje sve popularnija kako ljudi postaju svjesniji da kupovni preparati sadrže sve i svašta, a štetne tvari kroz kožu lako ulaze u organizam i tamo nanose štetu

17.01.2020. 23:00
S Matošem pod ruku: Poznati reper prisjetio se 1996. godine
Bosanskohercegovački reper Edo Maajka na društvenim mrežama podijelio je fotografiju iz mladosti i nasmijao svoje obožavatelje

17.01.2020. 22:49
Dignuli optužnicu: Samouhljeb sam sebi isplatio milijun kuna
Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je otpužnicu protiv Mladena Jozinovića, nekadašnjeg direktora koprivničkog smetlišta Piškornice. Terete ga da si je prevarom priskrbio 1,47 mil. kuna

17.01.2020. 22:43
Červar umjesto Ravnića uvodi brončanog 'kauboja' Brozovića
Brozović je pozvan čim se pojavila ozljeda Marina Marića (jutro prije utakmice sa Srbijom), a subota bi mogla biti debi na ovome prvenstvu za stasitog Splićanina koji nosi dres Hannovera...

17.01.2020. 22:30
'Uh, samo kad čujem Duvnjak, Cindrić... Oni su svjetska klasa'
Nitko se ne bi bunio da nastavimo s igrom kao protiv Bjelorusije, ali znamo da to neće biti tako protiv Hrvatske, bit će to potpuno drugačija utakmica s igračima koje oni imaju, najavilo je njemačko desno krilo

17.01.2020. 22:25
'Gandalf' i 'Picard' izmjenjivali su nježnosti na crvenom tepihu
Ovo nije prvi put da su se kolege iz filmskog serijala 'X-Men' poljubile na premijeri. Isto su učinili 2015. na premijeri filma 'Mr Holmes' u kojem je McKellan, inače LGBTQ aktivist, glumio Sherlocka Holmesa

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju