preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Školski kurikulum

Školski kurikulum Srednje škole Topusko za školsku godinu 2017./2018.

Službenik za informiranje

Broj telefona: 044 885-104

Broj telefaxa: 044 811-939

e-mail adresa: ured@ss-topusko.skole.hr

Obrazac - kliknuti

Obavijest za nastavnike

Detaljnije informacije pogledati u rubrici " Oglasna ploča "

Obavijest za učenike

Obavijest za roditelje

 

Termini razrednih informacija prikazani su u rubrici " Razredi - informacije " u lijevom izborniku.

Vremenska prognoza
Hit dana

Croatian party mix

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Izvanučionička nastava
Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
22.07.2018. 14:00
Zubari otkrivaju: Jedete li ovu hranu, nećete imati bijele zube
Svi znaju da su gazirana pića, čokolade i lizalice loše za zube, ali postoji još niz iznenađujućih namirnica koje potiču stvaranje karijesa i uništavaju lijepi biserno bijeli osmijeh, a jedna od njih je i led

22.07.2018. 13:58
Kovačić razgovarao s trenerom i ostao pri svom: Želim otići!
Interesa za njega ne manjka, pišu Španjolci da u redu za Matea stoje City, Bayern, Juventus, Manchester United i Liverpool, a ništa protiv vraćanja Kovačića u svoje redove nema ni Inter

22.07.2018. 13:53
'Nek nauče Njemački': Austrija ukida vozački ispit na turskom
Izbacivanje turskog jezika stiže nakon dugotrajnih zategnutih odnosa između Austrije i Turske. Kancelar Sebastian Kurz htio je minirati turske pregovore za članstvo u Europskoj uniji...

22.07.2018. 13:36
Kolona na Lučkom, promet je gust posvuda, mogući i zastoji
Kolnici su mokri i skliski u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, vlažni u Lici. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu...

22.07.2018. 13:35
Udala se Martina Hingis: Među gostima je bila i naša Iva Majoli
Nekadašnja najbolja tenisačica svijeta u subotu se udala za sportskog liječnika Harryja Leemana.Ceremonija se održala u Bad Ragazu, popularnom turističkom odredištu u Švicarskoj

22.07.2018. 13:28
Vraćali se sa sprovoda: Napali ih iz zasjede, ubili 11 taksista
JAR: 'Došlo je do pucnjave. Vozilo su zaskočili napadači iz zasjede. Jedanaestero ljudi je poginulo, dok je četvero ozbiljno ranjeno i nalazi se u bolnici',  kazao je glasnogovornik Jay Naicker.

22.07.2018. 13:27
'Ne dopuštam da se igraju sa mnom i odlučuju mi o sudbini'
U velikom razgovoru za Večernji list Zlatko Dalić rekao je kako ništa u životu nije dobio na dlanu te kako baš zato ne da na sebe, otkrio tko je gazda u svlačionici Vatrenih te što ga ljuti u odnosu s čelnicima HNS-a

22.07.2018. 13:11
Stara 2000 godina: Tisuće ljudi žele piti tekućinu iz sarkofaga
Moramo popiti crvenu tekućinu iz prokletog mračnog sarkofaga kao neko energetsko piće pa ćemo na taj način preuzeti te moći i umrijeti - stoji u peticiji...

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju