preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Aromatični solarni vrt
Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/2024 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu - broj poziva 1/2024. - kliknuti

Odluka o izboru potencijalnih davatelja usluga po javnom pozivu broj 1/2024 - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/23 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 1/23)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu izvanučioničku nastavu 1/23 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. ABC TRAVELS - putnička agencija

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 3/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 3/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 3/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 15,00 sati.

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 2/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 2/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 2/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 16,00 sati.

 

Javni poziv za višednevnu ekskurziju 1/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu ekskurziju (javni poziv 1/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 1/22 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. Turistička agencija "SPERANZA"

2. Turistička agencija "KONCEPT PUTOVANJA"

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
Obrazovanje odraslih
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
09.11.2024. 01:00
VIDEO Ovako izgleda erupcija vulkana u Indoneziji: Pepeo ide čak 15 kilometara u visinu
Snažne erupcije su izbacile pepeo i preko 15 kilometara u zrak, a sve to dovodi do snažnih munja

09.11.2024. 00:35
Crveni tim slavi pobjedu, a Anamaria je zadržala imunitet
Nakon gastroduela u 'MasterChefu' plavi tim odlazi s mješovitim osjećajima, suočen s nominacijama za stres test

09.11.2024. 00:01
Dnevni horoskop za subotu 9. studenoga: Djevice će primiti lijepu vijest, Ribe biti odlučne
Pročitajte dnevni horoskop za subotu 9. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

08.11.2024. 23:37
Plenković: 'Hrvatska je po sve tri svjetske agencije dosegla A razinu kreditnog rejtinga'
Zahvaljujući provedenim reformama i pravodobnim mjerama koje smo poduzimali u svim krizama, Hrvatsku smo uspjeli dovesti u krug od 40-ak država na svijetu koje po sve tri svjetske rejting agencije pripadaju A kategoriji kreditnog rejtinga, kaže Plenković

08.11.2024. 23:30
Georgina pokazala slatki prizor između Ronalda i njihove kćeri
Mnoge je dirnuo nogometašev pogled upućen kćerkici, a objava je skupila u kratkom vremenu više od 3.5 milijuna lajkova

08.11.2024. 23:30
FOTO Tako je rastao jedan od najvećih: Đoković je prije 21 godinu nastupio u Vinkovcima
Nisam dugo bio u Vinkovcima, više od deset godina. Čak sam igrao tamo i neke juniorske turnire, sjećam se. Tada sam i upoznao obitelj, nisam zapravo ni znao koliko rodbine imam. I tetki i stričeva, rekao je Đoković

08.11.2024. 23:00
Marija napustila 'Život na vagi', žrtvovala se zbog Antonije: 'Osjetila sam da moje srce želi'
Antonija je plakala, a Marija je sigurna da će se sad pokrenuti. Tijekom deset tjedana u 'Životu na vagi' Marija je skinula 28,8 kilograma, što je 17,7% tjelesne mase

08.11.2024. 22:48
Oglasila se policija: Sukobili se ljudi na više lokacija, dvoje je ozlijeđenih, počinitelji u bijegu!
Dva sata nakon masovnih tučnjava, zaprimljena je i dojava da je kod hotela u Velebitskoj ulici u Splitu 10-ak muškaraca oštetilo više mopeda, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja. Policija traga za svima...

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju