preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Aromatični solarni vrt
Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (Sarajevo) -  4/24 - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (Sarajevo) -  3/24 - kliknuti

Poništenje javnog poziva br. 3/24

Povjerenstvo za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave učenika u Sarajevo, na održanom sastanku dana 6. prosinca 2024. godine, donosi Odluku o poništenju Javnog poziva br. 3/24  zbog utvrđenih nedostataka u samom tekstu Poziva.

Odluka - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (dvodnevno putovanje u Beč) -  2/24 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 2/24)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu izvanučioničku nastavu (dvodnevno putovanje u Beč) - 2/2024. odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 02. 12. 2024. godine u 17,00 sati.

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/2024 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu - broj poziva 1/2024. - kliknuti

Odluka o izboru potencijalnih davatelja usluga po javnom pozivu broj 1/2024 - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/23 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 1/23)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu izvanučioničku nastavu 1/23 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. ABC TRAVELS - putnička agencija

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 3/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 3/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 3/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 15,00 sati.

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 2/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 2/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 2/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 16,00 sati.

 

Javni poziv za višednevnu ekskurziju 1/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu ekskurziju (javni poziv 1/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 1/22 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. Turistička agencija "SPERANZA"

2. Turistička agencija "KONCEPT PUTOVANJA"

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
Obrazovanje odraslih
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
10.01.2025. 08:32
Piroman hara centrom Zagreba? U šest sati izbila četiri požara, izgorjela su tri auta, smeće...
Zagrebački vatrogasci intervenirali su četiri puta zbog požara, koji se istražiteljima čine povezanima. Gorjelo je u samom centru Zagreba i to nekoliko stotina metara od same vatrogasne postaje

10.01.2025. 08:27
Znanstvenici tvrde: Rekordno vruća 2024. prva koja je probila prag zagrijavanja od 1,5 C
Prošla godina bila je najtoplija ikad zabilježena i prva koja je prešla ključni prag globalnog zatopljenja od 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskih temperatura, kažu znanstvenici

10.01.2025. 08:24
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg! Ima ga i u nizinama
Stigla je nagla promjena vremena. Od jutra u petak snijeg pada u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj te u Lici i Gorskom kotaru.

10.01.2025. 08:22
Veliki poraz: Vrhovni sud odbio Trumpov zahtjev. Izreći će mu presudu 10 dana prije prisege
Odvjetnici su tražili odgodu izricanja presude za Trumpova 34 kaznena djela, koja dolazi samo 10 dana prije nego što on treba položiti prisegu kao američki predsjednik

10.01.2025. 08:16
VIDEO Gusti snijeg blokirao promet. Bez zimske opreme ne može se proći kroz Gorski kotar
Prema upozorenju Hrvatskog autokluba zimske službe čiste ceste diljem Hrvatske. Policija isključuje iz prometa sva vozila koja nemaju potrebnu opremu za vožnju

10.01.2025. 08:10
Đoković šokirao: Otrovali su me teškim metalima u Australiji!
Moj stav ostao je isti kao i prije nekoliko godina. Nisam za cjepivo, nisam protiv njega. Ja podržavam slobodu izbora kako bi svaka osoba mogla izabrati ono što smatra najboljom opcijom, otkrio je Đoković

10.01.2025. 08:07
Uremović: Njemački trećeligaši su ozbiljne momčadi, nisu me začudili. Ovakav nam teren fali
HAJDUK - OSNABRÜCK 1-0 Stoper bijelih nakon pobjede na početku priprema u Španjolskoj je kazao: Puno grešaka zbog teških nogu, ali najvažnije je bilo istrčati i napuniti noge. Šef je inzistirao da dođemo ovdje

10.01.2025. 08:01
Neki žale zbog diskvalifikacije Natalie Balmix s Dore: Sviđa li vam se njena pjesma 'Žigica'?
Zvuči kao nešto što bi ranije Severina snimila. Ima ozbiljan potencijal za scenu, jedan je od komentara ispod pjesme 'Život ide dalje (Žigica)'

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju