preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Aromatični solarni vrt
Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Ožujak 2026 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (Sarajevo) -  4/24 - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (Sarajevo) -  3/24 - kliknuti

Poništenje javnog poziva br. 3/24

Povjerenstvo za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave učenika u Sarajevo, na održanom sastanku dana 6. prosinca 2024. godine, donosi Odluku o poništenju Javnog poziva br. 3/24  zbog utvrđenih nedostataka u samom tekstu Poziva.

Odluka - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (dvodnevno putovanje u Beč) -  2/24 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 2/24)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu izvanučioničku nastavu (dvodnevno putovanje u Beč) - 2/2024. odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 02. 12. 2024. godine u 17,00 sati.

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/2024 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu - broj poziva 1/2024. - kliknuti

Odluka o izboru potencijalnih davatelja usluga po javnom pozivu broj 1/2024 - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/23 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 1/23)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu izvanučioničku nastavu 1/23 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. ABC TRAVELS - putnička agencija

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 3/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 3/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 3/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 15,00 sati.

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 2/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 2/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 2/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 16,00 sati.

 

Javni poziv za višednevnu ekskurziju 1/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu ekskurziju (javni poziv 1/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 1/22 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. Turistička agencija "SPERANZA"

2. Turistička agencija "KONCEPT PUTOVANJA"

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
Obrazovanje odraslih
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
11.01.2025. 09:02
Zima, zima, led. Danas i do -8 stupnjeva u Gospiću! Evo kakvo je stanje u ostalim gradovima
U Zagrebu je danas osjetno hladnije nego proteklih dana. Temperatura se s maksimalnih 15 stupnjeva srozala na -3. Slično je i u ostatku Hrvatske...

11.01.2025. 09:01
Ajmo, dečki! Kolega ganja još jedno postolje u slalomu. Niz stazu će još trojica naših skijaša
Najbolji nastup u Adelbodenu Kolega je imao prošle godine kada je završio šesti, što mu je do ove sezone bio najbolji rezultat u Svjetskom kupu. Zubčić se u Adelbodenu čak četiri puta penjao na postolje, ali u veleslalomu

11.01.2025. 08:55
Preminuo i drugi član dua Sam & Dave: Imali su hit 'Soul Man'
Sam Moore preminuo je u petak u 89. godini. Dvojac se raspao 1970. i nijedan kasnije nije imao novi veliki hit

11.01.2025. 08:46
Trump mlađi podmitio beskućnike da mu glume pristaše na Grenlandu?
Sve što su trebali učiniti je staviti kape s natpisom "Make America Great Again" i sudjelovati u videima...

11.01.2025. 08:46
Jergović: Zašto ubijamo?
Ono što se dogodilo na Cetinju, u školi u zagrebačkom kvartu Prečko, ili u onoj beogradskoj školi, bez obzira na sve individualne razlike među ubojicama, ima nešto zajedničko

11.01.2025. 08:36
KVIZ Možete li prepoznati ove europske države samo po obliku njihova teritorija? Izazov je tu...
Pripremili smo vam novi kviz/galeriju. Na prvoj fotografiji nudimo vam oblik teritorija neke europske države, na idućoj fotografiji vas čeka odgovor. I tako dalje... Mislite da ih možete sve ispravno prepoznati? Odigrajte kviz, testirajte znanje i zabavite se...

11.01.2025. 08:31
UŽIVO Najmanje 11 poginulih u požarima u LA-u: Nastavlja se borba vatrogasaca s buktinjom
Šest istovremenih šumskih požara opustošilo je četvrti Los Angelesa od utorka, usmrtilo najmanje 11 ljudi i oštetilo ili uništilo 10.000 građevina...

11.01.2025. 08:28
Denver dobio Brooklyn Netse, a Nikola Jokić i Russell Westbrook ispisali povijest! Evo po čemu
Jokić je u 38 minuta igre ubacio 35 poena, uz 12 skokova, 15 asistencija i četiri ukradene lopte. To mu je već 15. triple-double učinak ove sezone i čak 145. u karijeri

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju