preskoči na sadržaj

Srednja škola Topusko

Login
Pozdrav

Aromatični solarni vrt
Logo SŠ Topusko

Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.

Erasmus +

Vremenska prognoza
Hit dana

Petar Grašo - " Voli me"

Facebook

Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2026 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Download

Download sa portala Download.hr!

Korisni portali

Javni poziv/ponuda - izvanučionička nastava

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (Sarajevo) -  4/24 - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (Sarajevo) -  3/24 - kliknuti

Poništenje javnog poziva br. 3/24

Povjerenstvo za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave učenika u Sarajevo, na održanom sastanku dana 6. prosinca 2024. godine, donosi Odluku o poništenju Javnog poziva br. 3/24  zbog utvrđenih nedostataka u samom tekstu Poziva.

Odluka - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave (dvodnevno putovanje u Beč) -  2/24 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 2/24)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu izvanučioničku nastavu (dvodnevno putovanje u Beč) - 2/2024. odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 02. 12. 2024. godine u 17,00 sati.

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/2024 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu - broj poziva 1/2024. - kliknuti

Odluka o izboru potencijalnih davatelja usluga po javnom pozivu broj 1/2024 - kliknuti

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/23 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 1/23)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu izvanučioničku nastavu 1/23 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. ABC TRAVELS - putnička agencija

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 3/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 3/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 3/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 15,00 sati.

Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 2/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu  (javni poziv 2/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 2/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:

1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 16,00 sati.

 

Javni poziv za višednevnu ekskurziju 1/22 - kliknuti

Odluka o odabiru ponude za višednevnu ekskurziju (javni poziv 1/22)

Odluka - kliknuti

Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 1/22 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:

1. Turistička agencija "SPERANZA"

2. Turistička agencija "KONCEPT PUTOVANJA"

3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"

Brojač posjeta od 1.siječnja 2018.

Flag Counter

Upute za izradu završnog rada - strojarstvo
Obrazovanje odraslih
 

Najnovije vijesti
Vijesti - 24 sata
11.01.2025. 19:48
Šefica Turističke zajednice u Zagrebu: I gosti su primijetili da su cijene bile veće na Adventu
Međutim, kad uspoređujemo adventska događanja u drugim europskim gradovima, vidimo da su svuda te cijene jako skočile, istaknula je Martina Bienenfeld

11.01.2025. 19:36
Mladi glumac o snimanju intimne scene s Natalie Portman: 'Bilo je to dosadno...'
Proljeće jesen temelji se na stvarnom, kontroverznom skandalu koji je prije 20 godina šokirao javnost

11.01.2025. 19:10
VIDEO Ozlijeđen motociklist u sudaru s autom u Zagrebu
ZAGREB - U prometnoj nesreći u Zagrebu ozlijeđen je motociklist, potvrdila nam je zagrebačka policija. Dojavu su zaprimili oko 18 sati. Do sudara je došlo na Zagrebačkoj cesti. Očevid je u tijeku te se ne zna težina ozlijeda motociklista. "Automobil je naletio na motorista", ispričao nam je čitatelj koji je snimio nesreću u Zagrebu.

11.01.2025. 19:10
Weidel postala kandidatkinja AfD-a za njemačku kancelarku
Vlada na čelu s AfD-om će nepropusno zatvoriti njemačke granice i poslati natrag svakog ilegalnog migranta i onoga tko nema dokumente", rekla je Weidel

11.01.2025. 19:09
Transferi uživo: Dinamo uzima Portugalca ispred Cityja, još jedan Slovenac dolazi u Hajduk?
Zimski prijelazni rok u HNL-u počinje 10. siječnja, ali klubovi već tjednima marljivo rade na pojačanjima. Pod posebnim povećalom bit će Hajduk, Rijeka i Dinamo koje u nastavku sezona čeka dramatična borba za titulu

11.01.2025. 19:07
Nevjerojatna pobjeda Podravke u Danskoj! Prolaz u LP sve bliži
Nekoliko minuta prije kraja Dankinje su vodile s 27-26, da bi Podravka s četiri uzastopna gola u završnici stigla do pobjede. Naše rukometašice srušile su jaki danski sastav i na korak su od prolaska u Ligi prvaka

11.01.2025. 19:00
Sve tajne ljepote Demi Moore: Terapija pijavicama i limfna drenaža za besprijekoran izgled
Tajne ove holivudske zvijezde možda izgledaju neuobičajeno, ali njezin izgled dokazuje da uspjeh ne dolazi samo s godinama, već i s trudom koji ulažeš u svoje tijelo i um

11.01.2025. 18:57
VIDEO Čudesan gol Vlašića u derbiju! Pogledajte golčinu koju je zakucao protiv Juventusa
Golman 'stare dame' je samo pogledom ispratio kako lopta odsjeda od stative u mrežu, a Niksijev drugi gol ove sezone vrijedi pogledati nekoliko puta

Slastičari

Opis poslova

    Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
    Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.

Radni uvjeti

    Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bliska zanimanja

    Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.

preskoči na navigaciju